Jdi na obsah Jdi na menu
 


TIPY NA VÝLET - BŘASY

11. 1. 2013

 

nepojmenovany-1.jpg

Hned několik zajímavých míst najdeme přímo v obci. Naše putování proto začneme v jejím středu na skále nazývané Křemenáč, nebo někdy taky Křemelák. Návrší bylo osídleno již ve 3. tisíciletí před naším letopočtem, tedy v období eneolitu. Podle archeologických nálezů se na vrcholu Křemenáč nacházelo výšinné sídliště chamské kultury. Byly zde nalezeny zlomky keramických nádob různých tvarů a velikostí, které z hlediska zpracování odpovídají této kultuře. Tyto nálezy jsou dokladem nejstarší keramické výroby v obci Břasy.

nepojmenovany-2.jpg

Dalším zajímavým turistickým cílem přímo v obci je jistě památník věnovaný Jiřímu Potůčkovi - Tolarovi. Radista a výsadkář skupiny Silver A žil se svojí rodinou v Břasích před druhou světovou válkou a také zde navštěvoval školu. Společně s Josefem Valčíkem a Alfrédem Bartošem byl 29.12.1941 vysazen na Poděbradsku coby parašutista a na území protektorátu obsluhoval vysílačku Libuše umožňující spojení s Londýnem. O půl roku později se mu Gestapo dostalo na stopu a on sám byl zastřelen českým četníkem u obce Trnová na Pardubicku. Památku odboje připomíná v Břasích nejen pamětní deska na domku, kde Potůček žil, ale i památník věnovaný parašutistům přímo před budovou obecního úřadu.

nepojmenovany-3.jpg

Nedaleko domu obývaného slavným parašutistou najdeme pozůstatky těžby hlíny, která se v místních, dříve Západočeských keramických závodech, zpracovávala až do devadesátých let minulého století. Břaská "keramička" z ní vyráběla obklady, dlažku, švédské desky, ale i jiné stavební materiály. Důl, známý jako Hliňák, byl zatopen spodní vodou a dodnes je zejména mládeží v létě využíván jako neobvyklé místo ke koupání. 

 

Tím končí první díl našeho putování po místech, která v obci stojí za shlédnutí. V tom dalším se vypravíme do nejbližšího okolí Břas.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář