Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor - POLICEJNÍ MLUVČÍ O DROGÁCH V BŘASÍCH

1. 2. 2013

 V souvislosti s drogovou kriminalitou v obci, se v poslední době mezi našimi obyvateli rozšířila spousta informací, domněnek a spekulací. Řada z nich je totiž přesvědčena, že obchod s drogami v Břasích jen kvete. O fakta jsme proto požádali vrchní inspektorku z Preventivně informační skupiny Policie ČR v Rokycanech, nprap. Bc. Janu Tomkovou.

 

Kolik trestných činů týkajících se drogové kriminality je v posledních letech v našem nejbližším okolí řešeno? 

Na Rokycansku bylo v posledních letech ročně šetřeno přes deset deliktů, které se týkaly drogové problematiky a byly posuzovány dle trestního zákoníku. Samozřejmě jsou ale řešeny i další případy, které jsou však posuzovány dle přestupkového zákona. Danou problematikou se zabývají specialisté z rokycanské služby kriminální policie a vyšetřování, kteří předmětné případy vyšetřují mimo jiné i ve spolupráci s policisty Obvodního oddělení Radnice.

 

Jak jsme na tom v tomto směru ve srovnání s jinými oblastmi na západě Čech?

Z širšího pohledu, pokud bychom srovnávali situaci v rámci Plzeňského kraje, lze konstatovat, že nárůst distribuce heroinu, metamfetaminu a konopí byl v předchozích letech i v loňském roce zaznamenán na tržnicích v příhraničních oblastech kraje. 

 

Můžeme v rámci okresu mluvit o konkrétních číslech?

V roce 2010 bylo stejně jako v roce 2011 šetřeno a objasněno 13 trestných činů, které lze řadit mezi drogovou kriminalitu. V uplynulém roce 2012 bylo takových skutků protiprávního jednání zaznamenáno 9. Z tohoto počtu bylo 8 případů objasněno. 

 

Jaká kriminalita zaměstnávala v posledním roce radnické policisty nejvíce? 

Na území v působnosti Obvodního oddělení Radnice bylo v roce 2012 řešeno nejvíce případů vloupání do rekreačních objektů, rodinných domů a dalších objektů. Dále pak případy krádeží věci z automobilů, trestný  čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, trestný  čin zanedbání povinné výživy a trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Ze statistických údajů vedených v rámci rokycanského územního odboru  k drogové problematice, byl jeden z těchto případů realizován na Radnicku.  

 

Podle čeho polisicté vytipovávají konkrétní místa, do kterých soustřeďují svoji pozornost?

Mimo vyšetřování oznámené trestné  činnosti,  či jiného protiprávního jednání zaměřují policisté svoji činnost  na kontroly, specificky zaměřené akce, či vyhledávání trestné činnosti, přičemž se soustředí dle své místní a osobní znalosti na problematická místa. Jako příklad výsledku takovýchto kontrol lze uvést zadržení osoby v celostátním pátrání, na kterou byl vydán souhlas se zadržením. Tato osoba byla vypátrána radnickými policisty v tomto měsíci v rámci provedené kontroly jedné z ubytoven na Radnicku. Z taktického hlediska však nelze přesně konkretizovat jednotlivé kroky, které jsou v rámci šetření trestné činnosti přijímány, či specifikovat informace k různým fázím právě šetřených případů, které jsou ve vztahu s danou problematikou realizovány. 

 

Může veřejnost v tomto směru policistům nějak pomáhat?

V souvislosti s vyhledáváním a objasňováním kriminality přivítají policisté i poznatky veřejnosti, které by mohly být důležité pro odhalování i objasňování protiprávního jednání. Informace lze policistům předat osobně na Obvodním oddělení Radnice v Plzeňské ulici v Radnicích, či telefonicky na čísle 974 335 700.  

 

Dělá policie něco proto, aby k nárůstu počtu spáchaných trestných činů nedocházelo?

Činnost policistů je mimo již uvedené soustředěna i na preventivní aktivity. Policisté využívají nejenom pilotní provoz kamerového systému, ale realizují i různé akce ve vztahu k předcházení rizikových forem chování zejména u dětí školního a předškolního věku. Ve školách probíhají s policistkou preventivně informační skupiny besedy, které jsou přizpůsobeny tématicky věku dětí. Policisté se taktéž účastní víkendových vzdělávacích pobytů dětí, které jsou pořádány školami.   

 

Největší strach z šíření drog v obci mívají obvykle rodiče nezletilých dětí. Mohou právě oni nějak poznat, že jejch dítě má s drogami co do činění?

Je uváděno, že mezi základní příznaky užívání návykových látek patří například problémy ve škole, tedy například absence, náhlé zhoršení prospěchu, problémy v kolektivu, ztráta původních zájmů, změna přátel a party, změny chování (agresivita, podrážděnost, nervozita, útěky z domova), slabost, spaní přes den, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kožní defekty, mizení peněz a následně krádeže věcí z domácnosti, nález stříkaček, jehel a drog, či už samotné stopy po injekčním vpichu na končetinách. Právě tyto příznaky by měli první odhalit rodiče, kteří se svými potomky diskutují, všímají si jich a věnují jim každý den svůj čas.

 

Co dělat, pokud už rodiče zjistí, že jejich dítě má problém s drogami nebo alkoholem? 

Určitě neváhejte volat lékaře, jestliže je dítě pod vlivem drog a hrozí otrava, lékaře volejte i tehdy, jestliže účinek drog odezněl, ale přetrvávají duševní problémy nebo halucinace. Určitě není na škodu opatřit si k dané problematice co nejvíce informací v odborné literatuře, na základě zkušeností z okolí nebo při odborných konzultacích. Rozhodně je ale na místě dlouhodobá výchovná strategie - tedy nespoléhat se na zázračná okamžitá řešení. Rodiče by měli svému dítěti naslouchat, vyslechnout dítě ještě neznamená přistupovat na jeho stanovisko, a být důslední. Jestliže není dítě ochotno ke změně, mělo by nést důsledky, a nelze mu v tomto směru ustupovat do nekonečna. A samozřejmě lze kdykoliv požádat o radu odborníka a obrátit se na některé z protidrogových center nebo poraden. Dle preventistů je nutné uvědomit si, že  jakákoliv závislost znamená konec svobody a  zůstat svobodný, znamená být jeden z těch silných, který dokázal říci "NE". 

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

naše slavná policie.....

xyx,15. 2. 2013 20:13

naše slavná policie má ale jiné starosti než řešit distribuci drog ..
lepší je buzerovat řidiče , je to podstatně méně práce a většinou 100% výsledek , další věc je že tím celkově vzrůstá ""objasněnost"" kriminality v jejích statistikách...
je to přesně vidět v policejní práci typu "načapám tě" kdy se prostě postaví radar na co možná nejdelší a nejpřehlednější rovinku ,a tam se měří rychlost a případně "kontrolují velmi důležité věci" typu lekárnička a žárovky..
poté policejní mluvčí vítězoslavně prohlásí v místním Rokycanském plátku , jak naši chrabří a odvážní policisté opět odhalili xxx "přečinů" a z toho se jim povedlo objasnit 99% všech přestupků a hlavně POTRESTAT občany .......

přesně takto se chovala veřejná bezpečnost , která nebyla primárně určena k pomoci občanům , ale spíše k jejich kontrole buzeraci a omezování svobody
ovšem není se co divit , protože pokud policii vedou tytéž "struktury" co ji vedly za bolševika , jen se změnily figurky a funkce , tak potom lze těžko čekat od takovéto organizace jiný přístup než je buzerace a šikanování občanů . potažmo řidičů , protože ti jsou nejsnáze buzerovatelní....

osobně bych byl daleko raději kdyby měli k sobě lidé a policajti bližší cestu , větší důvěru a hlavně pocit , že jsme stejní lidé jeden jako druhý a ne jako stávající stav kdy má člověk pocit že jedná se strojem zákona a ne s lidskou bytostí...
co vy na to paní policejní mluvčí ?

Re: naše slavná policie.....

teddy,17. 2. 2013 12:27

Já mám podobnou zkušenost : 2x ukradené auto a asi 4x vykradené auto a mockrát něco ukradené.
Policie samozřejmě provedla "úkony směřující blablablabla" a výsledek? zkuste hádat jaký byl :-)
No hlavně že "blablabla" bezpečnost a plynulost silničního provozu a s tím spojená buzerace a teror

Re: naše slavná policie.....

teddy,17. 2. 2013 12:27

Já mám podobnou zkušenost : 2x ukradené auto a asi 4x vykradené auto a mockrát něco ukradené.
Policie samozřejmě provedla "úkony směřující blablablabla" a výsledek? zkuste hádat jaký byl :-)
No hlavně že "blablabla" bezpečnost a plynulost silničního provozu a s tím spojená buzerace a teror