Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tipy pro chataře

25. 1. 2013

 Jelikož je zimní sezóna v plném proudu zaměřují  se policisté z obvodních oddělení v rámci výkonu své služby mimo jiné i  na kontrolu chatových oblastí. Kontroly rekreačních objektů byly v tomto týdnu uskutečněny na Hrádecku, Radnicku a Zbirožsku.  Při provedených kontrolách nebylo na našem území zjištěno násilné vniknutí, či narušení rekreačního objektu.

Přesto nynější zimní období, kdy je v chatových oblastech "klid" a majitelé je navštěvují v menší míře, pachatelé využívají a tyto oblasti se stávají "terčem" jejich útoku. Pachatelé vyhledávají spíše objekty na odlehlých místech, ke kterým se dá dobře zajet vozidlem. Nejslabší stránkou z hlediska vloupání jsou u všech budov  okna, prosklené plochy, dveře, balkony a střešní vikýře.  Předmět zájmu pachatelů je většinou stejný. Jedná se zejména o uskladněné nářadí, elektroniku, kterou si zde majitelé přes zimu ponechají a potraviny, či alkoholické nápoje. V minulosti však zmizely z rekreačních objektů například i lůžkoviny, oblečení, či kuchyňské nádobí. Vloupání nelze nikdy vyloučit, ale můžeme pravděpodobnost minimalizovat. Proto uvádíme některá důležitá preventivní opatření, která mohou tuto možnost vloupání ovlivnit :

 

  • Zabezpečte rekreační objekt mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Uložte z dosahu žebříky a jiné nástroje (páčidla), které by pachatel mohl použít při vloupání.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si čísla elektrospotřebičů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí.
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie.
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
  • Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc neprodleně oznamte policii.

Zpracovala nprap. Bc. Jana Tomková, tisková mluvčí Policie ČR OŘ Rokycany

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář